Çağımız teknoloji çağı. Dolayısıyla bu zamanda teknolojik gelişmeler altın değerinde. Hatta altının değerini bile aşmış durumda. Öyle ki kuyumculuk sanayisinde faaliyet gösteren birçok büyük şirket olmasına rağmen, bir teknoloji şirketi olan Apple her zaman dünyanın en büyük şirketleri listesinde. Peki, Apple’ı bu kadar özel kılan ne?
Apple son kullanıcıya, yani tüketiciye yönelik akıllı telefon, tablet, kişisel bilgisayar ya da telefon aksesuarları gibi teknolojik ürünler üreten teknoloji firmaları arasında kuşkusuz en çok öne çıkanı. Tabii ki dünyanın en büyük şirketlerinden biri olarak Apple sadece teknolojik ürünleriyle değil, aynı zamanda teknolojik servisleriyle de kullanıcılarına ayrıcalık sunuyor. Bu nedenle Apple’ın büyüklüğünü düşünürken Apple’ın yan kuruluşları olduğunu da hesaba katmak gerek. Yatırım için ideal bir seçenek sunan Apple hakkında biraz daha bilgi almaya ne dersin?
Apple Hissesi Nasıl Alınır? Nereden Alınır?
Apple Kaç Yılında Kuruldu?
Apple şirketi 1976 yılında ABD Kaliforniya’da kuruldu. Bu cümleyi kurarak “Apple hangi ülkenin markası?” diye merak edenlere de aradıkları cevabı vermiş olduk. Ama Apple kurulduğunda ilk adı Apple değildi, Apple Bilgisayar Şirketi’ydi. Çünkü o zamanlar Apple, sadece bilgisayar üretmek için bir evin garajında kurulmuştu.
Daha sonra şirketin yenilikçi çözümler sunan ürünleri çok sevilince şirket gittikçe daha çok değer kazandı ve yatırım aldı. Öyle ki Apple, tarihte resmi olarak 1 trilyon dolar değerlemeye ulaşan ilk şirket oldu. Bu değeri düşünmenin senin için zor olduğunu biliyoruz, çünkü bizim için de öyle. Ama teknoloji dünyasına kazandırdığı çözümleri, ürünleri ve servisleri düşündüğünde bu değerleme sana daha bir makul gelecek. Hadi o zaman, detaylara inelim!
Apple Kim Tarafından Kuruldu?
Apple şirketinin kurucuları arasında Steve Wozniak, Ronald Wayne ve tabii ki iPhone tanıtımlarında giydiği siyah kazağı ve kot pantolonu ile tanınan Steve Jobs bulunuyor. Şirket bu üç ismin ellerinde şekillense de şirket hisselerinin yüzde 10’una sahip olan Ronald Wayne, Apple kurulduktan çok kısa bir süre sonra hisselerini Steve Jobs ve Steve Wozniak’a 2 bin 300 dolar karşılığında devretti.
Şu aralar ismi neredeyse tamamen Apple şirketinden silinmiş olan Ronald Wayne, “Apple’ın sahibi kim?” tarzındaki aramalarda çoğunlukla kimsenin karşına çıkmıyor bile. Şirketin büyüyeceğini ön göremeyip hepimize vizyon (!) konusunda çok önemli bir ders veren Wayne’in, şu anda Apple’ın durumuna bakıp iç geçirdiğini hayal etmek çok da zor değil.
Apple’ın İlk Ürün ve Hizmetleri Nelerdir?
1976 yılında kurulan Apple, hemen kurulduğu ilk yıl ilk ürünü Apple 1 modelini üretti. Şimdiki Apple bilgisayarlardan çok farklı olan Apple 1’e tam anlamıyla bilgisayar demek bile pek doğru değil. Apple 1 daha çok üzerine CPU, RAM ve bazı video çipleri yerleştirilmiş bir anakarttı. Yani Apple 1’ın bir klavyesi, monitörü ya da mouse’u bulunmuyordu.
Apple 1 satış hedeflerine ulaşınca ve hatta satış hedeflerini aşınca ikili, yeni bir ürün çıkarmaya karar verdi ve 1977’de bu sefer küçük de olsa monitörlü ve klavyeli bir ürün olan Apple 2’yi üretti. Apple servislerinin ilk tanıtımı ise iPhone’larla birlikte gerçekleşti. Çünkü bu servislerin kullanılabilmesi için ilk önce servise giriş yapılabilecek bir cihaza ihtiyaç vardı.
Apple’ın Geçmişten Günümüze Yolculuğu
Kaliforniya eyaletindeki Jobs ailesinin garajında başlayan Apple’ın yolculuğu, şimdi yine Kaliforniya eyaletine bağlı Cupertino şehrindeki devasa Apple Park’ta devam etmekte. Sadece iki kişiyle başlayan Apple’ın hikayesi günümüzde beş kıtaya yayıldı ve 160 binin üzerinde çalışanla devam ediyor.
Apple için kırılma noktası denilebilecek ilk yatırım, henüz Apple 2’nin tanıtımı yapılmadan önce gerçekleşti. Steve Jobs ve Steve Wozniak, tanıtım için finansman ararken Mike Markkula ile tanıştı. Tanıtıma finansman sağlayan Mike Markkula, Apple’ın ilk resmi yatırımcılarından biri oldu.
Apple’ı Apple Yapan Özellikleri Nelerdir?
Apple’ın öne çıkan özelliklerine baktığımız zaman ilk olarak karşımıza sağlam algoritması ve kodları çıkıyor. Apple’ın ne zaman kurulduğuna baktığımızda bu kod diziliminin o zaman için son derece yenilikçi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu kodlara uygun olarak yazılan programlarla da o güne kadar yapılamayan hesaplamalar ve dosya görüntülemeleri yapılabiliyordu.
İlk başlarda daha çok iş amacı ile üretilen Apple bilgisayarlar, zaman içerisinde çeşitli oyunlar ve eğlence yazılımları ile geliştirildi. Örneğin; piksel görünümü ile günümüz oyun anlayışıyla arasında fersah fersah fark olan Castle Wolfenstein, Prince of Persia ya da Might and Magic gibi oyunları Apple 2 ile oynamak mümkündü. Ama Apple’ı Apple yapan özelliklerden belki de en büyüğü iPhone serisinin 2007’de tanıtılmasıydı. Çünkü iPhone’larla birlikte yeni IOS işletim sistemi de tanıtıldı ve bugün hala geliştirilerek kullanılmaya devam ediyor.
2023 Güncel: Apple’ın Değeri Nedir?
Apple, kurulduğu günden beri yenilikçi tasarım ve çözüm anlayışını hiç terk etmedi. Bu yüzden sürekli yatırım almaya ve büyümeye devam etti. Apple, Nasdaq borsasında 2.5 trilyon doların üzerinde bir piyasa değerine sahip. Sürekli güncellenen ürün portföyü ve yeni teknoloji yatırımları ile Apple, yatırımcılar için her daim vazgeçilmezler arasında yer alıyor.
Dünyanın en büyük şirketleri sıralamasında sürekli zirve yarışının içinde bulunan Apple’a yatırım yaparak Apple gelirlerinden kazanç elde edebileceğini biliyor muydun? Hem de oturduğun yerden! Tek yapman gereken bir Midas yatırım hesabı oluşturman ve Apple şirketinin hisse senetlerini alman! Bunun için hemen App Store ya da Play Store aracılığıyla Midas’ı indirebilir ve Apple yatırımcıları arasına katılabilirsin. Daha detaylı işlem rehberi için “Apple hissesi nasıl alınır?” konulu yazımızı da inceleyebilirsin.
Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.