Yeni fikirler keşfetmek, araştırmak ve tabii ki de en önemlisi sonsuz bir merak duygusu, girişimcilerin olmazsa olmazları. Nitekim girişimciliğin doğası gereği, potansiyel girişimci adaylarının merak ettiği pek çok detay bulunuyor. Girişimcilik dünyasına adım atmayı planlayan potansiyel yatırımcılara özel girişimcilik belgesi rehberimiz, sayfanın devamında seni bekliyor!
Girişimcilik dünyasının insanı içine çeken dinamik temposu ve keşfedilmeyi bekleyen fırsatları, her geçen gün daha geniş bir kitlede merak uyandırıyor. Mevcut girişiminin büyüme ivmesini artırmak veya bir start-up projesi için kaynak arayışında olan potansiyel yatırımcıların aklına sık takılan detaylardan biri de girişimcilik belgesi konusu oluyor. Girişimciliğin temel dinamiklerinden olan merak, yenilik ve keşfetme arzusunun uygun niteliklerde eğitimlerle buluşması ile daha kârlı projeler çıkıyor.
Girişimcilik eğitimi ve belgesi alan yatırımcı adayları günümüzde sağlanan kapsamlı eğitimler sayesinde sıfırdan bir girişimcilik bilgisi edinebiliyor. KOSGEB tarafından düzenlenen girişimcilik kursu eğitiminde girişimci adaylarının hem hukuki ve ticari alanlarda teorik eğitimler hem de pratik eğitimler almaları sağlanıyor. Bu konuda uzmanlaşmak isteyen herkesin katılım sağlayabileceği bu eğitimlerle makul ölçüde cesaret ve ihtiyaç duyulan girişimcilik bilgileri harmanlanarak değer yaratan girişimlere imza atılabiliyor. Peki, girişimcilik belgesi nasıl alınır? Öğrenmeye hazırsan, başlıyoruz.
Girişimcilik Belgesi Nedir?
“Girişimci sertifikası nasıl alınır?” sorusunun yanıtını, “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) gerekli gördüğü eğitim sürecini başarıyla tamamlamak” olarak düşünebilirsin. Girişimcilik belgesi, KOSGEB tarafınca düzenlenen eğitimler sonucunda verilen bir belge. Başarılı bir girişim yaratabilmek için öncelikle girişimcilerin bu eğitimi tamamlaması önem taşıyor.
Küçük ve orta ölçekli işletme girişimcilerinin yakından takip ettiği ve girişimlerin büyüme sürecinde önemli katkılar sağlayan KOSGEB desteklerinden yararlanılabilmesi için de bu belgenin alınması gerekiyor. KOSGEB tarafından gerçekleştirilen girişimcilik kursu eğitiminde işletme sahibi olacak kişilere, hukuki, ticari ve idarecilik üzerine eğitimler veriliyor. Peki, bu eğitimlerin tamamlanmasının ardından KOSGEB tarafından girişimcilere nasıl destekler veriliyor dersin? Yanıtlar hemen aşağıda!
Girişimcilik Belgesi Ne İşe Yarar? Alınca Ne Olur?
Girişimciler teknoloji, sanal veya sosyal alanlarda bir inovasyon yaratarak ve belirli oranlarda risk alarak en kazançlı koşullara ulaşmayı hedefliyor. Bu noktada mevcut girişimini sürdüren veya yeni bir girişime başlamak isteyenlerin eğitim ve mali kaynaklara ihtiyacı oluyor. KOSGEB tarafından bir bireyin girişimci olarak tanımlanabilmesi için ilgili ticari faaliyetlerin KOSGEB’in kredi ve teşvik şartlarını sağlayan alanlarda olması gerekiyor. Girişimcilik belgesi özellikle KOSGEB teşviklerinden yararlanabilme noktasında önem taşıyor.
KOSGEB girişimcilik belgesi alma aşamasında uygun prosedürlerin takip edilmesi ile KOSGEB teşviklerinden yararlanma hakkı doğuyor. KOSGEB desteğinin sağladığı destekler 50 bin TL tutarında oluyor ve toplam 150 bin TL’ye kadar destek alınabiliyor. KOSGEB girişimcilik belgesi almak için sadece, 18 yaşını doldurmak ve okuryazar olmak şartı aranıyor.
3. Girişimcilik Belgesi Nasıl Alınır?
KOSGEB Tarafından Verilen Girişimcilik Eğitimleri Nelerdir?
KOSGEB Girişimcilik Eğitimleri | |
Geleneksel Girişimcilik Eğitimi | KOSGEB tarafından küçük ölçekli işletmeleri desteklemek amacı ile verilir. Eğitimin sonunda başarılı olan kişiler geleneksel girişimci sertifikası yani girişimcilik belgesi almaya hak kazanır. |
İleri Girişimcilik Eğitimi | Bu eğitimden yararlanabilmek için girişimlerin inovasyon ve teknoloji alanlarında faaliyet göstermesi şartı aranır. Eğitim sonrasında ileri girişimci belgesi alma hakkı kazanan kişiler hibe ve desteklerden yararlanma hakkı kazanır. |
KOSGEB Girişimcilik Belgesi Almak için Gerekli Şartlar Nelerdir?
Geçmiş yıllarda yalnızca yüz yüze verilen KOSGEB eğitimleri pandemi döneminden günümüze online olarak gerçekleştirilebiliyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından girişimcilik belgesi almak isteyen kişilerin öncelikle başvuru yapması gerekiyor. KOSGEB geleneksel girişimcilik eğitimi programından faydalanlanmak için sağlanması gereken adımlar bu şekilde sıralanıyor:
- KOSGEB e-Akademi sayfasını ziyaret ederek e-Devlet ile giriş seçeneğini tercih edin.
- Talep edilen tüm bilgileri eksiksiz şekilde doldurun.
- Eğitim kategorileri başlığında verilen ilgili eğitim türlerinden senin için uygun olanı tercih edin. (KOSGEB İleri Girişimcilik Eğitimi öncesinde geleneksel girişimcilik eğitiminin tamamlanması gerekiyor.)
Eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından başarı sağlayan, herhangi bir yasa dışı suç örgütünün üyesi olmayan ve 18 yaşını doldurmuş tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları girişimcilik belgesi almaya hak kazanabiliyor. Aynı kişilerin aynı eğitim programından iki defa faydalanma hakkı bulunmuyor. Bu nedenle kişinin devamsızlık durumunda sertifika alması süreci risk altına giriyor. KOSGEB girişimcilik eğitimi toplam 70 saat sürmekte olup eğitime 56 saat ve üzerinde katılım sağlanması bekleniyor.
Borsaya Açılmış Girişimler Midas Yatırım Hesabında!
Türk ve Amerikan borsalarına yatırım yapma olanağını tek platformda bir araya getiren Midas, özellikle yeni girişimci adayları için borsa gündemini takip etmeyi mümkün kılıyor. Borsaya açılan bir girişimler tüm yatırımcılara hissedar olma yolunu açıyor. Borsaya arz işlemi, girişimlerin sahip oldukları varlıkların küçük paylara bölünmesi ve satışa çıkarılması olarak tanımlanıyor. İvmeli bir hızla büyüyen girişimlere yatırım yapmak orta uzun vadede ciddi avantajlar sağlayabiliyor.
Sen de borsaya açılmış girişimlere yatırım yaparak gelir elde etmek ister misin? Cevabının güçlü bir “Evet” olacağını tahmin ediyoruz. Öyleyse, Midas’ın Google Play Store ya da App Store’da yer alan mobil uygulamasını indirip kayıt olmayı unutmayın. Midas yatırım hesabınla dilediğin girişimlerden kolay ve güvenli bir şekilde hisse senedi almaya hemen başlayabilirsin!