Son 25 yılda hızla gelişen ve günlük hayatta her alanda faydalandığımız teknolojiden en çok fayda sağlayanlar, elbette üretici şirketler oluyor. Milyonlarca insanın kullandığı ürün ve hizmetleri geliştiren teknoloji şirketleri hem piyasa değerleri hem de kazançları inanılmaz rakamlara ulaşıyor!
Geliştirdikleri her yeni ürün ve hizmet sayesinde kazançlarını daha fazla artıran teknoloji şirketleri, geleneksel sanayi ve üretim kuruluşlarının yıllar boyunca kazanamadığı rakamlara birkaç yıl içinde ulaşmayı başarıyor. Peki, dünyanın en büyük teknoloji şirketleri hangileri? Yanıtlar, sayfanın devamında!
Apple
Dünyanın en değerli ve en büyük teknoloji şirketleri arasında uzun zamandır ilk sırada yer alan Apple 3 trilyon dolara (USD) yaklaşan piyasa değeriyle teknoloji sektörüne yön veriyor. Ürettiği her ürün ile dikkat çekmeyi ve milyonlarca kullanıcıya ulaşmayı başaran Apple, son yıllarda mobil teknoloji alanında liderliğini hiç kimseye kaptırmıyor.
iPhone, iPad, MacBook, Apple Watch ve AirPods gibi ürünleriyle teknoloji tüketicilerinin vazgeçemediği marka olmayı başaran Apple’ın çıkaracağı her yeni ürün merakla bekleniyor. Şirket teknolojik ürünlerin yanında App Store, Apple TV gibi ilgi gören ve milyonlarca dolar kazandıran diğer hizmetleriyle de sektörde önemli bir potansiyel taşıyor. ABD borsalarında da işlem gören Apple, borsa yatırımcıları için de güvenilir bir liman olarak görülüyor.
Microsoft
50 yıla yakın bir geçmişe sahip olan yazılım ve teknoloji devi Microsoft’un geliştirdiği işletim sistemleri ve ofis programları hem bireysel hem de şirketler olmak üzere dünya çapında milyonlarca bilgisayarda kullanılıyor. 2 trilyon dolar civarı bir piyasa büyüklüğüne sahip olan Microsoft, işletim sistemlerinin yanı sıra bilgisayar, akıllı telefon, akıllı araçlar ve yan hizmetleriyle de tüketicilerin vazgeçemediği markalar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Şirket ayrıca makine öğrenimi, yapay zeka, bulut teknolojileri gibi alanlarda da inovatif çalışmalar sürdürüyor.
2023’te 10 Kat Yükselebilecek 2 Ucuz Hisse!
Google / Alphabet
Teknoloji devleri arasındaki bir diğer büyük şirket olan Google, her ne kadar bir arama motoru olarak görülse de sunduğu ürünler ve hizmetlerle son yıllarda dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasında da sağlam bir konuma sahip. Google arama motoru, YouTube, Google Play Store, Android işletim sistemi, Gmail, Chrome, Chrome OS, Google Haritalar gibi dünya çapında milyonlarca kişinin her gün kullandığı ve saatlerce vakit geçirdiği uygulama ve hizmetleriyle öne çıkıyor.
2 trilyon dolara yaklaşan piyasa değerine sahip şirketin bunlar dışında yapay zeka, makine öğrenimi, blockchain, bulut çözümleri gibi alanlarda da önemli yatırımları bulunuyor. Şirket aynı zamanda bu alanda faaliyet gösteren teknoloji firmalarıyla da ilgilenerek sıkça satın alma işlemleri gerçekleştiriyor.
Meta
Günlük hayatımızda vazgeçemediğimiz sosyal ağları bünyesinde toplayan Meta, son 15 yılda en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri arasında yer alıyor. Meta bünyesinde yer alan Facebook, WhatsApp, Instagram ve Facebook Messenger dünya çağında milyarca kişi tarafından kullanılıyor. Sosyal medyanın dünyada öncüsü olan şirketin Giphy ve Oculus VR gibi pek çok yan kuruluşu da bulunuyor.
Son yıllarda metaverse, yapay zeka, blockchain ve NFT gibi pek çok yenilikçi teknoloji ile çok yakından ilgilenen Meta’nın bu alanlarda faaliyet gösteren şirketlere yatırım yapma ya da kendi bünyesine dahil etme girişimleri de göze çarpıyor. Sosyal medya uygulamalarıyla milyonlarca kişi için önemli bir dijital pazarlama mecrası olan Meta, aynı zamanda küresel yatırımcıların da tercih ettiği şirketler arasında öne çıkıyor.
Amazon
Dünyada e-ticaret dendiğinde akla ilk gelen şirketlerden biri olan Amazon, 1.5 trilyon dolar civarındaki piyasa büyüklüğü ile yıllardır en büyük teknoloji şirketleri arasında yer alıyor. Amazon sadece bir e-ticaret platformu olmanın dışında Amazon Web Services (AWS), Twitch, IMDB, Alexa, Amazon Kindle, Goodreads, Whole Foods ve Audible gibi yan kuruluşlarıyla ve hizmetleriyle de milyonlarca tüketiciye hizmet sunuyor. Yatırımcıların güvendiği teknoloji şirketlerinden biri olan Amazon’un hisse senetleri, dünyada en pahalı hisse senetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Tesla
Son yıllarda elektrikli araç dendiğinde akla ilk gelen şirket olan Tesla, piyasa değeri 1 trilyon doları geçen dev teknoloji şirketleri arasında yer alıyor. Tesla sadece bir elektrikli araç üretici olmaktan ziyade şarj istasyonları, otonom teknolojiler, elektrikli araç bataryaları ve güneş paneli üretiminde de faaliyet gösteriyor.
Dünyanın en zengin iş insanı olarak gösterilen Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla, Space X, Starlink, The Boring Company, Twitter ve Neuralink gibi şirketlerle birlikte Tesla, dünya teknolojisine yön vermeye devam ediyor. Amerikan borsalarında işlem gören şirket, hisse senedi alımlarında yatırımcıların en çok tercih ettiği bir diğer şirket olarak konumlanıyor.
Alibaba
Yaklaşık 25 yıllık bir geçmişe sahip olan Alibaba, bugün dünyanın en büyük e-ticaret ve teknoloji devlerinden biri olarak öne çıkıyor. E-ticaretin yanı sıra Alibaba Cloud, Alipay, Aliexpress, AliOs, AliMusic, Taobao gibi hizmetleri de bulunan Alibaba’nın hisseleri, 2014 yılından beri New York borsasında işlem görüyor. Söz konusu yılda dünyanın en büyük halka arzlarından birini gerçekleştiren Alibaba, 500 milyar doları aşan piyasa büyüklüğüyle dünyanın en değerli ilk 20 markası arasında kendisine sürekli yer bulurken, Çin’in ise en büyük şirketi konumunda yer alıyor.
Ayrıca bakınız; En Büyük E-Ticaret Siteleri.
Tencent
Alibaba gibi Tencent de Çin merkezli bir firma olup tam tamına 25 yıllık geçmişe sahip. Firma, oyun sektörüne yönelik başarılı girişimleriyle dünyanın en büyük oyun şirketleri arasında yer almayı başarıyor. Tencent ayrıca e-ticaret, online ödeme sistemleri, sosyal ağ, web portalları, internet sistemleri ve mobil oyun geliştirme gibi alanlarda da faaliyet gösteriyor. Şirket son zamanlarda yapay zeka ve diğer akıllı teknolojiler konusunda da çalışmalarını sürdürüyor. 500 milyar dolar civarı piyasa büyüklüğüyle Tencent, teknoloji dünyasının devleri arasında önemli bir yer tutuyor.
TSMC
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), dünyanın en büyük çip üreticilerinden biri. TMSC’nin ürettiği ürünler bilgisayar, cep telefonu, otomotiv, tüketici elektroniği ve endüstriyel ekipmanlarda yaygın bir şekilde kullanılıyor. 500 milyar dolara yaklaşan piyasa değeriyle dünyanın en büyük teknoloji devleri arasında yer almayı başaran TSMC Apple, Nvidia, Qualcomm ve AMD gibi şirketlerle iş birliği de yapıyor.
Nvidia
Dünyanın en büyük grafik işlemci üreticilerinden biri olarak bilinen Nvidia bilgisayar, akıllı telefon, mobil cihazlar ve oyun konsollarında kullanılan ekran kartları konusundaki başarısıyla göze çarpıyor. Şirket aynı zamanda Tegra işlemci bölümüyle drone, otonom araçlar, tıbbi cihazlar, yapay zeka ve kripto para madenciliğinde kullanılan GPU ve çok çekirdekli CPU’lara sahip çipler de geliştiriyor. 500 milyar dolara yaklaşan piyasa değeriyle şirket, teknoloji dünyasının hızla büyüyen şirketlerinden biri olmayı başarıyor.
Samsung
Samsung daha çok akıllı telefon üreticisi olarak tanınsa da telefon dışında bilgisayar, tablet, beyaz eşya, televizyon ve iş makineleri gibi pek çok alanda üretim yapıyor. Akıllı telefon alanında Apple’ın en büyük rakibi olarak bilinen Samsung, son yıllarda büyük atılım yaptığı Galaxy serisi akıllı telefon modelleriyle milyonlarca kullanıcı tarafından büyük ilgi görüyor. Piyasa değeri 400 milyar dolar civarı olan Samsung aynı zamanda yeni nesil teknolojilere yatırım yapmayı da sürdürüyor.Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin hisse senetlerine yatırım yaparak, sürekli ivmelenmekte olan büyümelerinden pay elde etmeye ne dersin?
Sen de Midas yatırım hesabı ile popüler şirketlerin hisse senetlerine güvenilir ve kolay bir şekilde yatırım yapabilirsin! Google Play Store ve App Store üzerinden Midas uygulamasını akıllı cihazlarına indirdikten sonra birkaç adımda üyelik işlemlerini tamamlayabilirsin. Dilediğin teknoloji şirketinin hisse senetlerine yatırım yapman işte bu kadar basit!
Ayrıca bakınız; Yerli ve Yabancı Hisse Senedi Nasıl Alınır? Nereden Alınır?
Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.