Blog

WEB 3.0 Nedir? İnternetin Geleceği Hakkında…

Ocak 16, 2023
WEB 3.0 Nedir? İnternetin Geleceği Hakkında…
Web 3.0 Nedir?

İnternetin geçmişten günümüze gelişimini değerlendirdiğimizde sırasıyla “web 1.0”, “web 2.0” ve “web 3.0” kavramları karşımıza çıkıyor. Peki, internet dünyasının yarınlarında bizi neler bekliyor dersin? Farklı bir şekilde soracak olursak, web 3.0 denilen kavram sence neyi ifade ediyor olabilir?

Hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan internetin gelecekte nasıl bir yapıda olacağı, teknoloji dünyasında en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Web 1.0 olarak adlandırılan en eski internet sürümü, kullanıma sunulduğundan bu yana katettiği gelişim doğrultusunda, bugün web 3.0 adlı versiyonuyla yolculuğuna yeni bir yön veriyor. 

İnternetin gelişimi düşünüldüğünde, akıllarda ilk olarak şu sorular uyanıyor: En eski sürüm olarak bilinen web 1.0 nedir ve kullanıcılarına neler sağladı? Bunun bir gelişmiş versiyonu olan web 2.0 nedir ve bizlere hangi imkanları sunuyor? En önemlisi de, bugünün gündemi ve geleceğin gerçeği olan web 3.0 nedir ve insanlığa neler vadediyor? İnternet üzerine bir zaman yolculuğuna çıkmaya hazırsan, tüm bu soruları yanıtladığımız dosyamızın derinliklerine inmeye başlıyoruz!

İnternetin Geçmişi ve Bugünü

WEB 3.0 Nedir? İnternetin Geleceği Hakkında…

İnternetin ilk versiyonu olan web 1.0, kullanıcıların içerikleri üretmek yerine sadece tüketebildikleri bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. 90’lı yıllarda başlayan web 1.0 dönemi, 2000’li yılların ortalarına kadar devam ediyor. Bu döneme dair bilgilere göre, web 1.0 versiyonunda internet siteleri daha çok bilgi sahibi olmak amacıyla kullanılıyor ve etkileşimde bulunulmuyor.

İnternetin ikinci sürümü olarak kabul edilen web 2.0’de ise deneyimlerimiz web 1.0’dan çok farklı bir şekilde çeşitlenmeye başlıyor. İnternetin bu versiyonu, kullanıcılar için tüketici konumundan üretici konumuna geçiş yapabilme avantajını da beraberinde getiriyor. Yani kullanıcılar hem üretici hem tüketici olarak çok daha fazla yeniliği bir arada yaşıyor.  

Web 2.0 Eşittir, Sosyal Medya ve Bireysel İçerik Üretimi!

Sosyal medya kavramının ortaya çıkması ve kullanımının yaygınlaşmasıyla, web 2.0 denilen versiyonda kesintisiz etkileşim dönemi de başlıyor. Kullanıcılar başkaları tarafından üretilen içeriklere yorum yapabiliyor ve paylaşabiliyor. Hatta kendi ürettikleri içerikleri web sitelerinde, blog sayfalarında ve sosyal medya hesaplarında anında yayınlayabiliyor. Özetle web 2.0, internetin daha çok sosyal ve etkileşimli bir şekilde deneyimlendiği bir dönem olarak kabul görüyor. 

WEB 3.0 Nedir?

Web 3.0

Üçüncü nesil internet erişimi olarak merakla beklenen web 3.0’ı, yapay zeka ve blokzincir (blockchain) üzerine temellenen yeni nesil bir internet deneyimi olarak tanımlamak mümkün. Web 1.0 ve web 2.0’ın ardından, web 3.0 sürümünün interneti bambaşka bir boyuta taşıyacak özelliklerle ön planda olacağı tahmin ediliyor. Web 3.0’da en belirgin özellikler arasında ise merkeziyetsizlik ilk sırada yer alıyor. Son zamanlarda sıkça gündemde olan metaverse kavramıyla da ilişkilendirilen web 3.0’ın, belirli bir merkeze dayalı olmayan uygulamalarla çığır açıcı bir internet deneyimi sunması bekleniyor. 

WEB 3.0 Araçları Nelerdir?

Web 3.0 Teknolojisi

Web 3.0 araçları olarak, yeni nesil teknoloji şirketleri tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu ve özel erişim gerektiren uygulamaların ön planda olması bekleniyor. Blokzincir odaklı teknolojiler, yapay zeka uygulamaları, metaverse uygulamaları, NFT’ler, kripto paralar, kripto cüzdanlar ve akıllı sözleşme geliştirme programlarının web 3.0’da yaygın bir şekilde kullanılacağı tahmin ediliyor. 

WEB 3.0 Teknolojisinin Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Web 3.0 Avantajları
  • Birçok sektörde değişim ve dönüşüme öncülük etmesi beklenen web 3.0’ın, merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamaları yoluyla geleneksel finans yöntemlerine olan bağımlılığı azaltması bekleniyor.
  • Web 3.0’ın blokzincir tabanlı bir bilgi toplama ve dağıtma ağı şeklinde yapılandırılmasıyla herhangi bir merkezi otoriteye bağlı kalmadan daha güvenli internet kullanımını mümkün kılacağı paylaşılıyor. 
  • Sosyal medya platformları ve diğer mesajlaşma uygulamalarına gerek kalmadan merkeziyetsiz ağ yapıları üzerinden iletişim kurmanın imkan dahilinde olacağı da beklentiler arasında yer alıyor.
  • Web 3.0 ile birlikte kripto cüzdanlar ve kripto paraların ödeme alma ve göndermede yaygın bir şekilde kullanılması bekleniyor. 
  • Yine web 3.0 ile ilişkilendirilen Metaverse ve NFT’lerle birlikte pek çok sektörün müşterilerine web 3.0 özellikleri odağında ürün-hizmet sunması ve ileri seviye dijital pazarlama faaliyetlerinde bulunması da öngörülenler arasında bulunuyor.

Özetle; sosyal ağ, merkeziyetsiz borsalar, web tarayıcıları, blokzincir projeleri, depolama uygulamaları sigorta ve bankacılık uygulamaları, video ve müzik uygulamaları gibi geliştirilen pek çok web 3.0 örneği sayesinde her sektörde önemli değişimler yaşanması bekleniyor.

WEB 3.0 ve Blockchain İlişkisi Nasıldır?

Veri Teknolojisi

Web 3.0’ın en dikkat çekici özellikleri arasında blokzincir tabanlı bir yapıya sahip olması öne çıkıyor. Bu yönüyle de web 3.0’ın, kullanıcılara güvenli internet kullanımı, kişisel verilerin gizliliği, merkeziyetsiz iletişim ve etkileşim konularında önemli avantajlar sunması bekleniyor.

Web 3.0’ın blokzincir ile entegre olması ve birçok alt teknoloji barındırması sayesinde kullanıcıların kendi verilerini ve varlıklarını daha kolay kontrol edebilmesinin mümkün olacağı paylaşılıyor. Blokzincir destekli merkeziyetsiz finans uygulamaları sayesinde, kullanıcıların kripto para kazanabilmeleri ve bunları günlük alışveriş işlemlerinde de kullanabilmeleri bekleniyor.

WEB 3.0 Ne Zaman Gelir?

Robot ve Telefon

Web 3.0 henüz gelişim evresinde olduğundan ne zaman tam erişime açılacağına dair kesin bir tarih verilemiyor. Web 3.0 ile birlikte kullanılması beklenen pek çok uygulama ve proje üzerine çalışmalar devam ediyor. Web 3.0’ın geliştirilen tüm uygulamalarla entegre olması ve yaygın bir şekilde kullanımı için önümüzde katedilecek önemli bir yol olduğu dile getiriliyor.

WEB 3.0 Teknolojisine Yatırım Yapan Şirketler Hangileri?

İnternetin geleceği olarak görülen web 3.0 ile birlikte hayatımızı kolaylaştıracak ve daha eğlenceli hale getirebilecek pek çok uygulama ve yeni nesil teknoloji hayatımıza dahil olacak. Bunun farkında olan pek çok şirketin, son yıllarda web 3.0 odaklı yatırımlara ve projelere ciddi anlamda yönelmeye başladığı biliniyor. Google (GOOGL), Meta (META), Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Tesla (TSLA) gibi dev şirketlerin web 3.0 teknolojisiyle yakından ilgilendikleri ve bu alana yönelik yatırımlar yaptıkları sıkça konuşuluyor. 

Örneğin; Google, daha iyi bir arama motoru deneyimi için web 3.0’ın tüm nimetlerinden faydalanmayı planıyor. Apple, web 3.0 destekli yeni nesil uygulamalarla tam uyumlu akıllı telefon geliştirmelerini gündemine alırken Microsoft da aynı şekilde yeni işletim sistemlerini web 3.0 odağında geliştirmeyi planlıyor. Hatta Tesla’nın geliştirmeyi planladığı akıllı telefonlarda web 3.0 teknolojisini göz önünde bulunduracağı da teknoloji dünyasının gündemleri arasında.

Web 3.0’ın Nimetlerinden Şimdiden Yararlanmaya Başlayın! 

web 3.0 ve Yatırım

Geleceğin en önemli teknolojik gelişmelerinden biri olan merakla beklenen web 3.0 şirketlerin yanı sıra yatırımcıları için de önemli fırsatlar barındırıyor. Web 3.0 teknolojisine yatırım yapan, bu alana yönelik projeler ve uygulamalar geliştiren şirketler yatırımcılar tarafından da yakinen takip ediliyor. İnternet deneyimini tamamen değiştirmesi beklenen web 3.0 konusunda öncü şirketlere Midas sayesinde sen de güvenilir, kolay ve hızlı bir şekilde yatırım yapabilirsin!

Google Play Store ve App Store’da yer alan Midas uygulamasını indirdikten sonra birkaç adımda oluşturacağın Midas yatırım hesabın ile Amerikan borsalarında işlem gören dünyanın en büyük şirketlerinin hisse senetlerini güvenli bir şekilde kolayca satın alabilirsin. Midas’ta ayrıca Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören teknoloji şirketlerine de yatırım yapman mümkün!

WEB 3.0 Nedir? İnternetin Geleceği Hakkında…

Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız; Big Data Nedir?

Benzer İçerikler