İnovasyon hem geliştiricilerin hem de etki alanındaki kişilerin ekonomik ve sosyal faydalar sağlamasına yardımcı olan en önemli süreçlerden biri. O yüzden inovasyon çalışmaları süreklilik arz eden bir bütün olduğu için şirketler bu alana yatırım yapmaktan asla vazgeçmiyor!
İşletmelerin rekabetçi piyasa şartlarında gelişmeleri için yeniliklere uyum sağlamaları ve değişime açık olmaları, özellikle de gelecekteki konumları için kritik bir önem taşıyor. Son yıllarda birçok alanda sıkça öne çıkan kavramlardan biri olan inovasyon sayesinde, işletmelerin yeniliklere ve değişime açık olma ve yaratıcı fikirlere yatırım yapma hedefleri daha sağlam bir zemine oturuyor. Peki, inovasyon kavramının tam olarak ne anlam ifade ettiğini hiç düşünmüş müydün? Bu rehberimizde, söz konusu popüler kavrama dair tüm soru işaretlerini giderecek bilgiler ve hayatına dokunacak ipuçlarını bulabilirsin!
İnovasyon Nedir?
İnovasyon, yeni ve yaratıcı fikirlerin ekonomik alanlara uygun hale getirilip uygulanması olarak tanımlanıyor. “İnovasyon ne demek?” sorusunun yanıtını bir başka deyişle “daha önce ortaya konulmamış orijinal fikirler bulup bu doğrultuda projeler geliştirmek ve bu projelerden ticari geri dönüşler elde etmek” olarak düşünebilirsin. Söz konusu kavram işte bu nedenle iş dünyasının beraberinde eğitim, sağlık ve bilhassa da teknolojide sıkça karşımıza çıkıyor.
İnovasyon Özellikleri Nelerdir?
- Çabuk benimsenme ve hızlı yayılma
- Bireylerin yeniliklere adapte olmasını kolaylaştırma
- Üreticilere ilham verme
- Yeni pazarlar yaratma
- Sürekliliğe ihtiyaç duyma
- Yüksek yatırım gerektirme
- Yüksek getiri sağlama
Hayatın her alanında giderek daha fazla önem kazanan inovasyon, birden fazla amaca ve bu minvalde pek çok özelliğe sahip bir kavram olarak öne çıkıyor. Dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkan inovatif ürünler, tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılabilecek potansiyel barındırıyor. İnovasyon kapsamında ortaya çıkan yenilikler kişilerin gelişime adapte olmasında önemli rol oynuyor. Buna ek olarak, inovasyon ürünlerine insanların uyum sağlaması da daha hızlı ve kolay oluyor.
İnovasyon süreçleri farklı ürünlerdeki farklı özelliklerin ve niteliklerin birleşmesini sağladığı için ürünlerin ve araçların birbirine adapte olmasını kolaylaştırıyor. Öyle ki inovasyon çalışmaları hem geliştiricilerin hem de etkilediği kişilerin ekonomik ve sosyal faydalar sağlamasına yardımcı oluyor. Var olan problemlerin çözümüne yönelik çalışmalar ve empati yapılması sonucu ortaya çıkan inovatif fikirler, ekonomik anlamda yeni pazarlar da oluşturabiliyor. Tüm bunlardan hareketle inovasyon, ortaya çıkarana kadar defalarca deneme yapmayı, araştırmayı ve geliştirmeyi gerektiriyor.
İnovasyon Çeşitleri Nelerdir?
İnovasyon çeşitleri uygulanacak alanlara, ürünlere ve hizmetlere göre belli başlı noktalarda değişiklik gösteriyor. İnovasyon türleri arasında ürün inovasyonu, hizmet inovasyonu, pazarlama inovasyonu ve süreç inovasyonu daha fazla öne çıkıyor.
Ürün İnovasyonu
Ürün inovasyonu, var olan ürünler üzerinde farklı ve yeni değişiklikler yaparak piyasaya sunmaya karşılık geliyor. Ürün inovasyonu kavramı ürüne katılan özellikler, farklılıklar, sağladığı faydalar ve kalitesine kadar birçok önemli aşamayı kapsıyor. Ürünleri kullanıcılarına katma değer sağlayabilecek önemli özelliklerle donatmak, ürün inovasyonunda en önemli noktaların başında geliyor. Cep telefonu örneğinden yola çıkarak, ürün inovasyonunu daha iyi anlamak mümkün olabilir.
Her yeni modelin rekabeti artırdığı cep telefonu üretiminde markalar, ürünlerinin benzersiz ve hayatı kolaylaştırıcı özelliklere sahip olmasına büyük önem veriyor. Ürün inovasyonunda müşteri bildirimlerini dikkate alarak çalışmalar gerçekleştirmek ise en önemli faktörlerin başında geliyor. Müşterilere maksimum fayda sağlayacak özelliklerle donatılan ürünler, inovasyonun ticari başarısı için en önemli katkıyı sağlıyor. Yeni nesil cep telefonlarının şu özellikleri bu kapsamda değerlendirilebilir:
- 100% su geçirmez kasa
- Katlanabilir ekran
- Ekstra lens takılabilen kamera yapısı
Hizmet İnovasyonu
Mevcut hizmeti değiştirerek yeni bir yaklaşımla sunmak hizmet inovasyonun en önemli özelliklerinden biri. Müşterilerin hayatını kolaylaştıracak nitelikte hizmetlerin sunulması ve kullanılmaya teşvik edilmesi hizmet inovasyonunun başarılı olmasında önemli rol oynuyor.
Daha iyi bir müşteri deneyimi etrafında şekillenen hizmet inovasyonu, eski nesil hantal hizmet yapının daha hızlı işlemesini ve müşterilerin de buna kolay adapte olmalarını sağlayarak ekonomik anlamda başarılı geri dönüş almayı sağlıyor. Sosyal hayatta sıkça kullandığımız bazı uygulamalar hizmet inovasyonuna örnek olarak değerlendirilebilir. Örneğin;
- İnternetten yemek alışverişi yapılabilmesi
- Market alışverişleri için mobil uygulamaların sunulması
- Otobüslerde ücretsiz Wi-Fi bağlantısı sunulması
- Mobil ulaşım uygulamalarıyla elektrikli scooter kiralanabilmesi
Süreç İnovasyonu
Ürün ve hizmetlerin müşteriye ulaşmasına kadar olan süreçte kullanılan yöntemlerin ve tekniklerin teknolojik gelişmeler dahilinde değişmesi ve farklılaşması süreç inovasyonu olarak tanımlanıyor. Süreç inovasyonu ürün üretimi ve dağıtımı aşamalarında büyük önem taşıyor. Aşağıdaki gelişmeler de bu kapsamda süreç inovasyonu adı altında yer alıyor:
- Tek tek üretim yerine robotik makineler yardımıyla üretim yapılması
- Para çekmek için banka şubelerine gitmek yerine ATM’lerin kullanılması
- Otobüs biletlerinin bilet acenteleri yerine internetten satın alınması
- Kredi kartı kullanmadan para çekmek
- Kahve otomatlarının kullanımı
- E-ticaret ürün teslimatlarının drone yardımıyla yapılması
Pazarlama İnovasyonu
Ürünlerin ve ambalajlarının satın alma ve kullanımda fayda sağlamaya yönelik farklı tasarımlarla yenilenmesi, pazarlama inovasyonu kapsamında değerlendiriliyor. Ürün ya da hizmet aynı olsa da sunum biçimi farklı olduğunda bu durum tüketicilerde o ürüne karşı daha farklı bir bakış açısı yaratabiliyor.
Ambalaj ya da ürün tasarımında değişime giden birçok markanın satışlarının artması, pazarlama inovasyonunun önemini açıklamaya yetiyor. Bunun yanında daha fazla dikkat çekecek şekilde teknoloji odaklı pazarlama tekniklerinin kullanılması da pazarlama inovasyonunun başarılı olmasında önemli rol oynuyor. Pazarlama inovasyonuna şu gelişmeler örnek verilebilir:
- Mobilya üreticilerin web üzerinden demonte mobilya satışı yapmaları
- E-ticaret sitelerinin ve arama motorlarının tüketicilerin eğilimlerini izlemek ve onlara ilgilerini çekebilecek ürünler göstermek için çerez kullanmaları
- Kapaklı şişede sıvı sabun satan kozmetik markalarının daha kolay kullanım için pompalı şişe tercih etmesi
- Boya firmalarının mobil uygulama yardımıyla boya renklerini tüketicilerin kendi duvarlarında görmelerini sağlaması
- Çocuklara tuvalet eğitimi vermede klasik lazımlıklar yerine eğlenceli tasarıma sahip ürünlerin üretimi
Son Yılların En İnovatif Şirketleri Hangileri?
Son yıllarda inovasyon yatırımlarıyla adından söz ettiren ve global çapta kullanıcıların dikkatini çekmeyi başaran çok sayıda şirket göze çarpıyor. İnovasyon alanındaki yatırımlarıyla ön plana çıkan en büyük şirketlerden bazıları ise şunlar:
Apple (AAPL)
İnovasyondan en iyi yararlanan ve bunu ciddi bir ekonomik getiriye dönüştüren Apple, son yılların en inovatif şirketleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. iPhone, iPad, iPod, iMac, MacBook, MacOs, IOS, App Store, iTunes gibi her biri devrim niteliğinde olan ürünler dünya çapında milyonlarca kişi tarafından tercih ediliyor. Bu da Apple’ın inovatif başarısını gözler önüne seriyor. Ürünlerinde kullandığı üst düzey kamera ve ekran teknolojileri, stabil çalışan işletim sistemleri ve milyonlarca uygulama barındıran uygulama marketi Apple’ın tahtını daha da sağlamlaştırıyor.
Tesla (TSLA)
Yüksek performanslı elektrikli araç üretmeye odaklanan Tesla, son yıllarda en popüler inovatif şirketlerden biri olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Tüketicileri yüksek performanslı elektrikli otomobillerle buluşturmayı hedefleyen marka, ileri teknolojiye sahip çevre dostu elektrikli araçlarla otomotiv sektöründe ilham verici bir rol oynuyor. Tesla kısa bir geçmişe sahip olsa da inovasyona ciddi yatırım yaparak otonom sürüş özellikleri, uzun menzile sahip lityum-iyon pil teknolojisi, yaygın servis ve şarj istasyonu ağı ile dünyanın önde gelen araç markaları arasında yer alıyor.
Netflix (NFLX)
Ücretli aboneliğe dayalı video akış hizmeti sunan Netflix’in hızla popüler olması ve ciddi bir ticari başarı elde etmesinde, inovasyona verdiği önem büyük bir rol oynuyor. 90’lı yıllarda DVD satışı ve kiralaması üzerine faaliyet gösteren şirket, teknolojik gelişmelerle birlikte video akış hizmeti sunmaya yöneliyor. İnternet üzerinden ücretli abonelik modeliyle film izleme olanağı sunduğu gibi film ve televizyon dizileri için dağıtımcı ve yapımcı olarak da aktif bir rol oynuyor. İçerik üretme, içerik hakları satın alma ve içerik çeşitlendirmeye odaklanarak günümüzdeki popülerliğine ulaşıyor.
Amazon (AMZN)
E-ticaretin en eski markalarından biri olan Amazon son yıllarda inovatif anlamda öne çıkan markalardan bir diğeri. Temassız teslimat ve drone yardımıyla teslimat gibi yeniliklerle marka her adımda müşterilerinin beğenisini kazanıyor. E-ticaretin yanı sıra Amazon Prime, Kindle, Alexa, Amazon Gaming, Amazon Web Services de markanın en çok öne çıkan inovatif ürünlerinden bazıları.
İnovasyona önem veren şirketlerin hızlı bir şekilde büyüdükleri ve gelirlerini önemli ölçüde artırdıkları bilinen bir gerçek. ABD borsalarında da listelenen bu şirketlerin hisselerini Midas yatırım hesabı ile satın alabilirsin! Bunun için Midas’ın Google Play ya da App Store’da yer alan mobil uygulamasını indirip kaydolman ve Midas yatırım hesabınla dilediğin şirketten kolay ve güvenli bir şekilde hisse senedi alman yeterli. Daha fazla geç kalma deriz!